Sędzia pływania

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Interpretacje przepisów SW 7.1 i 7.2 [nieaktualne]

Uwaga: Poniższa interpretacja dotyczy przepisów obowiązujących w latach 2012-2014.
Zgodnie z aktualnymi przepisami "Pojedyncze delfinowe kopnięcie jest dozwolone w każdym momencie przed pierwszym kopnięciem do stylu klasycznego po starcie i po każdym nawrocie."

14. marca 2012 FINA opublikowała interpretacje przepisów dotyczących delfinowego ruchu nóg w stylu klasycznym.
Poniżej zamieszczam ich nieoficjalne tłumaczenie.

SW 7.1 Pierwszy ruch ramion rozpoczyna się wraz z rozłączeniem dłoni.

SW 7.2 Przerwa po rozłączeniu dłoni nie jest błędem.

Artykuł autorstwa Dana McAllen, Lisy Wemhoff i Russela Mark opublikowany na stronie USA Swimming zawierający również materiał wideo przedstawiający powyższą sytuację można znaleźć tutaj.

Oryginalne brzmienie interpretacji (w języku angielskim):
SW 7.1 The first arm stroke begins with the separation of the hands. 
SW 7.2 A pause after the separation of the hands is not a violation of the rule.

Źródło: przepisy FINA