Sędzia pływania

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Ponowne zanurzenie

Przepisy określające sposób pływania w stylu motylkowym, grzbietowym i dowolnym mówią, że jakaś część ciała pływaka musi łamać powierzchnię wody przez cały wyścig, za wyjątkiem startu, nawrotu i na dystansie nie dłuższym niż 15 metrów po starcie i po każdym nawrocie, kiedy zawodnik może płynąć w całkowitym zanurzeniu.

Dla wszystkich jasne jest, że nie wolno być zanurzonym po 15. metrze. Wątpliwości pojawiają się jednak, przy określeniu, czy dozwolone jest ponowne zanurzenie, po pierwszym wypłynięciu na powierzchnię, o ile drugie wynurzenie nastąpi przed lub na 15. metrze.

Aby rozwiać wszelkie wątpliwości postanowiłem wyżej opisany problem skonsultować z panem Sørenem Korbo, honorowym sekretarzem TSC FINA i przewodniczącym TSC LEN.

Uzyskałem następującą odpowiedź:

W stylu motylkowym, grzbietowym i dowolnym przepisy mówią, że jakaś część ciała pływaka musi łamać powierzchnię wody przez cały wyścig. Jednakże, zawodnik może być zanurzony na dystansie nie dłuższym niż 15 metrów po starcie i każdym nawrocie. Pływanie pod wodą nie jest konieczne. Od pierwszego wynurzenia zawodnik musi łamać powierzchnię aż do następnego nawrotu, nawet jeśli wynurzenie nastąpiło po zaledwie 8 metrach. Przepisy są identyczne dla wszystkich trzech stylów [motylkowego, grzbietowego i dowolnego - przypisek tłumacza].

Tekst oryginalny:

For Butterfly, Backstroke and Freestyle the rules state that some part of the swimmer must break the surface throughout the race. However, you MAY be submerged for not more that 15 m after the start and each turn. It is not mandatory to swim under water. Once the swimmer comes to the surface the swimmer must break the surface until the next turn etc. even if it is after 8 m only.  As stated the rule is the same for all 3 strokes.